Det är svårt att fatta men det har gått mer än 20 år sedan jag publicerade den då mycket uppmärksammade boken ”Korta Jobb. Handbok för flyttfåglar”. Jag skrev den efter att under några år själv ha hoppat runt mellan vikariat och projektanställningar eftersom jag ville stötta alla som befann sig i en liknande situation. Vid den här tiden, i början av 90-talet, skedde en stor ökning av antalet visstidsanställda och bemanningsföretagen började samtidigt få luft under vingarna. Det här ledde till att allt fler hade svårt att hitta en traditionell fast anställning (eller tillsvidareanställning som det egentligen heter) och det fick konsekvenser. Till exempel blev det knepigt för många att få bostadslån, att få rimliga pensionsavsättningar och att planera sommarsemestern – det är ju ofta den som är vikarie eller inhyrd som förväntas jobba när andra är lediga. Och faktum är att många av de här utmaningarna finns ännu idag.
Men hur ser det då ut år 2019? Andelen visstidsanställda har gått lite upp och ner under åren, den är delvis konjunkturberoende, men ligger kvar på ungefär samma nivå som då jag skrev min bok det vill säga cirka 16% av alla anställda. Några har längre vikariat medan andra hoppar runt som ”timmisar” eller på korta projekt, en del trivs med situationen och älskar flexibiliteten medan andra längtar efter att ha en mer traditionell och (åtminstone i teorin) trygg anställning.
Men vad är då viktigt att tänka på för den som har ett kort jobb? Här kommer mina fem bästa tips – notera gärna att de kan vara relevanta även om du är egenföretagare, anställd på bemanningsföretag eller egenanställd.
1. Se inte ett kort jobb som ett misslyckande, tvärt om. Alla jobb ger dig nya meriter och nya kontakter och som kortjobbare blir du van att snabbt sätta dig in i nya arbetsuppgifter, lära känna arbetskamrater och kunder och förstå hur organisationen fungerar. Det är egenskaper som alla uppdrags- och arbetsgivare söker efter idag. Du ska heller inte oroa dig för att uppfattas som en ”hoppjerka” om ditt CV innehåller många korta jobb och kanske luckor mellan dem. De flesta arbetsgivare använder själva ”flyttfåglar” och vet hur arbetsmarknaden fungerar så det kommer knappast att uppfattas som något negativt.
2. Även om du helst vill få förlängt eller en fast tjänst på det jobb du befinner dig bör du fortsätta söka jobb (eller uppdrag) så länge du inte vet hur det blir. Även om din chef och alla dina arbetskamrater älskar dig och tycker att du gör ett jättebra jobb kan saker hända som gör att du inte får vara kvar. Dessutom kan ett nytt jobberbjudande vara ett förhandlingsargument som ökar dina chanser att få stanna – om du vill.
3. Även om du är ung (och ännu mer om du är lite äldre) måste du tänka på din pension. Ja, jag vet, det är jättetråkigt men väldigt viktigt. Om du har en tidsbegränsad anställning bör du därför kolla om arbetsgivaren har kollektivavtal och om hen kommer att göra pensionsavsättningar till dig. Om hen inte gör det eller om du gör korta jobb som egenföretagare måste du själv säkerställa att du sparar till din framtida ”passionärstillvaro”.
4. Ta ansvar för din egen kompetensutveckling. I idealfallet kommer din arbetsgivare/uppdragsgivare att låta dig delta i utbildningar, konferenser och andra tillfällen då du får möjlighet att utveckla din kompetens men så är långt ifrån alltid fallet. Tvärt om är det ofta den som är kortjobbare som får ”passa butiken” medan de fast anställda arbetskamraterna åker på kurs. Därför måste du avsätta tid, och kanske pengar, för att regelbundet fylla på din kompetens, uppdatera dig och komplettera din verktygslåda. Om du inte gör det riskerar du att minska din anställningsbarhet.
5. Om/när det visar sig att ditt korta jobb eller ditt uppdrag kommer att ta slut ska du anstränga dig för att sluta med flaggan i topp. Även om du känner dig ledsen, kanske besviken och orolig för hur du ska hitta nästa inkomstkälla är ditt beteende den sista tiden på jobbet viktig. Det är till stor del baserat på det som ditt professionella rykte kommer att byggas och en snygg exit ökar chanserna att du, om du vill, kan få komma tillbaka. Dessutom ger det en god möjlighet att dina referenser blir bra vilket kommer att underlätta för dig när du söker nästa jobb. Så gör en snygg överlämning, avsluta det som förväntas av dig och ta ett vänligt avsked den sista dagen.
Och så, sist men verkligen inte minst, använd eventuella luckor mellan jobben till att ta hand om dig själv. Den som har ett kort jobb får ofta köra hårt och det kan vara tufft att återkommande byta mellan olika platser, människor och arbetsuppgifter. Så även om du i mellanrummen måste vara aktiv för att leta efter nästa uppdrag ska du också ta dig tid att göra sådant du mår bra av.
Har du några fler tips till den som har ett kort jobb? Hör gärna av dig till mig så kan jag publicera dem i kommande inlägg.
Senaste kommentarer