Tänk dig följande situation: Du kommer hem efter jobbet och någon (din partner eller kanske barnen) har hällt ut en stor hög med pusselbitar i soffan. Du är visserligen lite trött och hungrig men känner ändå att du kanske skulle vilja lägga pusslet. Det kunde ju bli en stunds trevlig avkoppling tillsammans med en stor kopp te och ett par varma mackor?

Ja, det känns som en bra plan och du börjar se dig om efter kartongen som pusselbitarna borde ha legat i. Att lägga pusslet utan att ha en susning om vad motivet ska bli verkar inte lockande, du vill veta vad du ger dig in på. Efter en stunds letande hittar du kartongen bakom tv:n och på locket ser du en bild av ett vackert segelfartyg som går för fulla segel. Visst, det är väldigt många blåa bitar att sortera men ändå – det kan nog bli kul!

Du flyttar dig till soffbordet, röjer av ett par tomma kaffekoppar och en hög med smulor och är redo för att sätta igång när du ser att kartongbilden är väldigt sliten. En del partier är helt avskavda och ett stort hörn är så fläckigt att det inte längre går att se vad som en gång fanns där. Nu känns det inte längre så kul att pussla, hur ska du få ihop det när det är så svårt att se hur det ska bli? Så du bestämmer dig för att istället kolla nästa avsnitt av Succession och skjuta på pusslandet till en annan kväll.

Nu undrar du kanske vad den här beskrivningen av en inställd pusselstund har med chefer att göra men det är faktiskt ganska enkelt.

Jag tänker så här: För att du som chef ska kunna göra ett bra jobb behöver du veta vad det är du förväntas åstadkomma. Alltså en bild på pusslet – eller som vi ofta kallar det: ett uppdrag.

Hur ska då ett bra uppdrag vara utformat för att fungera som vägledning och målbild? Tja, varför inte TRUMS:igt?

Med det menar jag att det ska vara:

  • Tydligt så att det går att förstå för dig och för andra.
  • Realistiskt och därmed möjligt att uppnå.
  • Uppdaterat. Världen ändras och det gör organisationer och verksamheter också. Därför behöver uppdraget regelbundet ses över.
  • Meningsfullt och inspirerande så att du känner att uppdraget är något du verkligen vill jobba med – att det är just det här pusslet du vill lägga.
  • Synkat det vill säga stämma överens med och inte krocka med uppdrag som andra i organisationen har.

För att du ska kunna få ett tillräckligt TRUMS:igt uppdrag kan följande vara bra att tänka på:

  • Du bör regelbundet ha en uppdragsdialog med din chef.
  • Du ska vara vaksam så att ditt uppdrag inte innehåller motstridiga mål. Till exempel lär det antagligen bli svårt att klara det om du BÅDE ska minska verksamhetens kostnader OCH öka kvaliteten på det ni gör.
  • Håll också koll på tillkommande uppdrag. Sådana kan ibland dyka upp snett från höger och nästan utan att du märker det adderas de till det/de uppdrag du redan har. Det behöver inte vara ett problem men kan bli det om det totala uppdraget helt enkelt blir allt för stort.
  • Försök att avsluta de delar av ditt uppdrag som du är klar med, som någon annan borde ta över eller som inte längre är relevanta.
  • Var öppen med och kommunicera ditt uppdrag till de kollegor, medarbetare och andra intressenter som kan ha glädje av att känna till det.

Har du några andra förslag på hur den som är chef kan få hjälp att lägga sitt pussel? Tipsa mig då gärna på pia.juhlin@kortajobb.se så gör jag en uppdatering.