Jag är som du säkert vet väldigt noga med att använda strikt evidensbaserade metoder och verktyg i mitt arbete som organisations- och verksamhetsutvecklare. Därför har jag anlitat det ansedda ”Spåforskningsanalysinstitutet” (SFAI) för att få veta vad som kommer att hända under år 2022. Horoskopet gäller chefer i samtliga branscher och kan ge viktig vägledning inför kommande strategiarbeten, betydelsefulla beslut och avgörande vägval.

Stenbocken: Eftersom Saturnus under året kommer att korsa Jupiters bana snävare än vanligt blir det svårt för chefer som är födda i Stenbockens tecken att fatta beslut när det gäller viktiga frågor som ”semester i juni eller juli?”, ”Iphone eller Samsung?” och ”digitalisera nu eller senare?” Eftersom år 2023 kommer att vara ett mycket bättre år för den sortens frågor (då står nämligen månen i nedan nästan hela tiden, något som är gynnsamt i det här fallet) rekommenderar SFAI att avvakta med alla beslut. Det löser sig senare.

Vattumannen: Senast i april kommer 38,2 % av alla Vattumän som är chefer att ha slutfört sin coachutbildning. 27,6% har också påbörjat den och kommer att bli certifierade senast i november. Övriga har istället genomgått ett (minst) sju veckor långt program för att bli licensierad ”Leader of change”. Vilken grupp just du kommer att tillhöra beror på din skostorlek. Det kan låta lite märkligt men om SFAI säger det så är det säkert så. Vill du veta mer om hur det funkar kan du fråga i skoaffären.

Fiskarna: Den som är född i Fiskarna avråds bestämt från att posta videos under år 2022 och det gäller alla plattformar inklusive LinkedIn. Varningen gäller särskilt slutet av juni (läs: midsommarveckan) samt i slutet av året (läs: nyår). Ja, och det samma gäller förstås för TikTok.

Väduren: Att du känner oro inför att din nya chef kommer att vara en robot är helt naturligt, du är ju Vädur. Men ingen anledning till oro. Hen kommer att visa sig vara minst lika kompetent, ordningsam och strategisk som din förra chef – om än inte lika mänsklig. Dessutom tar det inte så lång tid innan även du blir utbytt mot en robot. Men det gör heller ingenting, som Vädur kommer du att få ett finfint avgångsvederlag.

Oxen: Är du född i Oxens tecken är det bara att gratulera! År 2022 kommer att ge dig en chefstillvaro som är helt underbar. Anledningen är att satsningen på tillitsbaserat ledarskap och självstyrande team kommer att fungera perfekt och senast till hösten kommer du att kunna vila trygg i förvissningen om att dina medarbetare fixar allt. Eller i alla fall det mesta. Utom lönerevisionen, inspektionen från Arbetsmiljöverket, mobbningsärendet, budgetnedskärningen och införandet av det nya tidrapporteringssystemet och några småsaker till. Men ändå, visst låter det bra?

Tvillingarna: Det nya AI-baserade IT-systemet för rekryteringsstöd, ”Quork(ad)”, driftsätts under våren och du upptäcker snart att det förenklar ditt arbete oerhört mycket. Genom bara en knapptryckning får du fram vem av de sökande till den lediga tjänsten som du ska anställa. Visserligen verkar det som om de flesta förslagen av ”Quork(ad)” ser ganska lika ut (alla heter Urban, är mellan 32 och 33 år gamla, bor i Solna och spelar badminton) men det spelar knappast någon roll. De är ju helt rätt för jobbet!

Kräftan: Den som är född i Kräftans tecken behöver mycket bekräftelse och det är naturligt att du söker dig till sociala medier. Då Vesuvius (eller var det Venus?) kommer att rotera med en ovanligt hög hastighet under årets första månader är det dock klokt att inte uppdatera ditt profilfoto på sajten så ofta som du egentligen skulle vilja. En gång i veckan räcker faktiskt.

Lejonet: Är du Lejon kan du se fram mot ett riktigt ekonomiskt uppsving år 2022. Det sker med början i mars, strax efter planeringskonferensen där du gör ett bejublat framträdande på temat ”99 sätt att planera en planeringskonferens”. Föredraget filmas av någon i smyg och redan efter 24 timmar har du fått 27 miljoner visningar på Youtube. Talarförmedlingarna står i kö och du kan lägga till titeln ”Inspirationsföreläsare” på ditt visitkort. Grattis!

Jungfrun: 2022 är året då många jungfrur kommer att starta eget. De flesta blir agila coacher, teamutvecklare, hybridspecialister eller SEO-konsulter men några väljer istället att starta bageri (de sist nämnda utgör dock en minoritet). Enligt SFAI bör en eventuell uppsägning från det gamla jobbet i så fall helst ske i mars eller april och aldrig, alltså aldrig, via mail sent en lördagskväll. En närmare analys av Saturnus omloppsbana (snävare än vanligt) visar dock att även en framtida karriär som chefsrekryterare kan vara intressant för en del jungfrur. Eftersom så många av kollegorna i samma stjärntecken kommer att sluta blir behovet av sådana megastort.

Vågen: Då Sverige i september har fått sin nya regering (spoiler: den kommer att bestå av V, KD och L!) ökar efterfrågan på personer födda i Vågens tecken enormt, särskilt från statsförvaltningen. Anledningen är de omfattande teambuilding-insatser som måste göras och där just du och dina kamrater, särskilt om ni är födda i oktober, kommer att kunna göra stor nytta. En liten varning är dock på sin plats: se till att förnya dina recept på ångestdämpande och lugnande medicin i god tid.

Skorpionen: Tyvärr, 2022 blir inget bra år för Skorpioner. Okej, det första kvartalet går hyggligt men sedan kommer året att präglas av vabbande medarbetare, införandet av ett aktivitetsbaserat kontor, påtvingad chefscoachning och en på tok för liten löneförhöjning. Inte mycket att göra åt saken tyvärr.

Skytten: Vädret kommer att vara fortsatt instabilt under året och det är inte något som en Skytt mår bra av. Särskilt våren, mars till maj, kommer att präglas av återkommande skyfall och hårda vindar (speciellt i Åtvidaberg med omnejd) och det leder till fuktiga strumpor och svår snuva. Undvik därför tjänsteresor (framför allt till Åtvidaberg med omnejd) under den här perioden.

Tja, så här kommer alltså år 2022 att bli för Sveriges chefer – ömsom vin, ömsom vatten som vanligt.

P.S. Nu kanske du undrar varför inget i horoskopet handlar om hybridarbete, videomöten, munskydd, påfyllnadsdoser nummer 7 och 8 eller risken för mutation XTV23NP? Svaret är enkelt: SFAI har självklart tagit fram ett sådant horoskop men eftersom en känd Influencer hann före mig har jag inte rätt att publicera det. Men en sak kan jag avslöja. Det blir ett spännande 2022! D.S.