Så här års är det många av oss som blir ombedda att bidra med texter och analyser till organisationens årsredovisning. Ibland vet vi om att det är dags, vi har varit med förr, men för den som är ny kan önskemålet komma som en överraskning. Och oavsett vilket brukar deadlinen kännas på tok för kort – ”Hur ska jag hinna?”.
Men ingen anledning till oro! Här kommer nämligen mina 10 bästa tips för att hjälpa dig på vägen om du just nu sitter och klurar på hur du ska få till riktigt bra material och text inom områden som ”Medarbetare”, ”HR” eller ”Personal” (det heter ju gubevars lite olika…).
Förhoppningsvis kan de både hjälpa dig dessa stressiga dagar i januari och skapa förutsättningar för att nästa årsredovisning går hur smidigt som helst. Så häng med – här kommer mina 10 tips:
- Tänk på att årsredovisningen faktiskt är något viktigt. Den är till för att ägare och intressenter, till exempel skattebetalare inom offentlig sektor, ska få veta vad som händer i organisationen. Då kommer ditt arbete att kännas meningsfullt.
- En del av innehållet i årsredovisningen är regelstyrt och måste finnas med. Om du är osäker på vad bör du kolla det så att du inte missar något ”skallkrav”.
- Börja med att läsa förra årets årsredovisning och se vad av innehållet som bör tas upp även i år. Det är alltid smart att följa upp hur det har gått.
- Fundera på vad som har hänt under året som du vill få med – nyheter, resultat, effekter eller omständigheter. Typexempel: Corona.
- Gör en enkel innehållsförteckning med de rubriker du vill skriva om.
- Tänk på att en årsredovisning ska handla om det gångna året. Inte om tidigare år och inte om det ni ska göra i år för att komma till rätta med saker och ting. Håll dig strikt till gällande år.
- Skriv kort, ge fakta och sammanfattande analyser. En årsredovisning får inte bli för lång.
- Kolla så att ni använder samma beräkningsmetoder i år som tidigare år. Har ni till exempel ändrat formeln för att beräkna personalomsättning eller sjukfrånvaron måste du beakta det och förklara det. Annars kan resultaten liksom analyserna bli konstiga.
- Ursäkta dig inte. Och ljug inte. Har resultatet inom något område blivit sämre eller oönskat så är det så. Våga vara ärlig. Förklara gärna men kom inte med undanflykter. Det skapar trovärdighet på längre sikt.
- Avsluta arbetet med en utvärdering, gärna tillsammans med andra i organisationen som också är involverade i årsredovisningen. Vad har funkat bra och hur vill ni ha det till nästa år? Om justeringar behöver göras kan ni förbereda dem nu.
Så, nu har du fått mina 10 bästa tips på hur du enkelt fixar årsredovisningen. Har jag glömt något? Eller tycker du att något av mina tips är mindre smart? Hör av dig så kan vi snacka om saken!
Senaste kommentarer